Förebyggande av mastit

Kon mår bäst och producerar mest mjölk  om hon aldrig får klinisk mastit (juverinflammation) och om celltalet i mjölken  ligger stabilt  under 100 000 celler/ml mjölk. Det är fortfarande en av de vanligaste och mest kostsamma sjukdomarna  och den  är ofta är svår att behandla. Därför är det extra viktigt att förebygga mastit. 

Närbild på juver
Bild: Lars Angantyr

Det vanligaste celltalet hos en enskild ko ligger, oavsett ras och ålder, stadigt mellan 20 000 och 50 000 celler/ml. Just de kor som har mycket låga celltal i mjölken är faktiskt även de som nästan aldrig får klinisk mastit.

Juvret hos mjölkkon belastas i högre grad än flera andra kroppsfunktioner och kan därför kallas för mjölkkons chockorgan. Med det menas att all negativ belastning på kon i form av till exempel stress, underutfodring eller smitta till en början visar sig som en ökad förekomst av både kliniska (synliga) och subkliniska (osynliga) mastiter. Redan en lindrig juverstörning är viktig eftersom det påverkar mjölkproduktionen negativt.  

Förebyggande under hela kons liv 

Friskvård är extra viktigt under vissa perioder i kons liv som till exempel perioden runt kalvning och under tidig laktation. Det kan handla om exempelvis bra hygien, genomtänkta och konsekventa mjölkningsrutiner, utfodring och stressfri djurhantering. Vid sinläggning är låga mjölkmängder, successiv sinläggning och en ren, stressfri miljö  viktiga parametrar för att lyckas förebygga mastit. Förebyggande åtgärder är också viktiga under uppfödningen av kvigkalven, som till exempel goda råmjölksrutiner och att förebygga spensugning.  

Betesperioden innebär oftast låg risk för mastit, men vissa faktorer som skador på spenar, smutsiga betesmarker och värmestress kan öka risken för mastit. Genom att upprätthålla god hygien och rätt mjölkningsrutiner kan du minska risken för juverhälsoproblem under betesperioden. 

Djurinköp 

Inköp av djur innebär alltid en risk för introduktion av smittsamma sjukdomar till besättningen. När det gäller mastit är risken att få in de smittsamma juverbakterierna Streptococcus agalactiae, Stapylococcus aureus och Mycoplasma bovis viktigast. Risken är större om man köper in kor jämfört med kvigor eftersom kor oftare har juverinfektion än kvigor.  

Vaccination 

Det finns två vacciner i Sverige mot mastit, där det ena riktas mot stafylokocker och Escherichia coli medan det andra riktas mot Streptococcus uberis. Effekten under svenska förhållanden är inte helt klarlagd. 

Besättningsarbete 

Vid sjukdomsförebyggande hälsoarbete är perspektivet omvänt från traditionella veterinära insatser när kliniskt sjuka djur behandlas på olika sätt. Det handlar alltså om friskvård vilket kräver ett betydligt mer förfinat signalsystem som kan upptäcka tidiga tecken på begynnande juverhälsostörningar i besättningen.  

Avel 

En anledning till det goda juverhälsoläget bland svenska kor är det långsiktiga avelsarbetet för friskare juver som pågått i landet under flera decennier. I de avelsvärden som används tar man bland annat hänsyn till behandlingar av mastit, celltal, juvrets egenskaper och mjölkflöde.   

 

Tillbaka till översiktssidan om juver och juverhälsa

Juverportalen i samarbete med