Förebyggande av mastit – sinperioden

Sinperioden är en viktig tid för att läka ut tidigare infektioner i juvret, och samtidigt förebygga nya infektioner inför nästa laktation. Under de första veckorna efter sinläggning och de sista veckorna innan kalvning är risken för mastit som störst. Genom att hantera stressfaktorer, hygien och utfodring kan du minska risken för mastit och förbättra juverhälsan.

Sinlagt juver
Foto: Therese Selén, SVA.

Sinperioden och juverhälsa

Sinperioden är tiden mellan sista mjölkningen i en laktation och kalvning. Denna period föregås av sinläggningen som är den period i slutet av laktationen då man förbereder kon innan hon går i sin dvs innan man slutar mjölka kon helt. Sinperioden bör pågå i cirka 6-8 veckor.

För juverhälsan är de första veckorna efter sinläggningen och de sista veckorna innan kalvning viktigast under sinperioden. Under dessa perioder är risken för juverinfektion störst. En viktig orsak till det är ökat inre tryck i juvret som leder till ökad risk för mjölkläckage. Juverödem strax före kalvning kan öka risken ytterligare. Andra riskfaktorer är att spendoppning/sprejning upphör/inte har startat och att stressfaktorer som omgruppering, foderbyten, sämre närmiljö och utfodring kan leda till försämrat allmänt immunförsvar.

Sinperioden är en tid då juvret får vila och då det även kan vara aktuellt att behandla vissa kor med subklinisk mastit med långtidsverkande antibiotika i juvret (så kallad sintidsbehandling) [intern länk sintidsbehandling med antibiotika]. Chansen att lyckas med antibiotikabehandling av subklinisk mastit bedöms i många fall vara större under sinperioden än under laktationen. 

Så lyckas du med sinläggningen – rekommendationer

  • Skriv ner besättningsspecifika rutiner för sinläggning och sinperiod.
  • Efter sinläggningen ska kon
    • få normal sintidsfoderstat
    • flyttas till separat stall/stalldel
    • kontrolleras för tecken på mastit och spenarna doppas morgon och kväll under 14 dagar
  • Under sinperioden samt vid/strax efter kalvning ska kon
    • alltid ha en ren och torr liggyta
    • inte utsättas för stressfaktorer som överbeläggning och omgrupperingar
    • grupperas efter juverhälsa
  • Under de tre sista veckorna innan kalvning ska kon
    • få vänja sig till mjölkkornas foderstat
    • få mineraler med hänsyn till foderstatens katjon-anjonbalans
    • kontrolleras för tecken på mastit och spenarna doppas dagligen
  • Efter kalvning bör besättningens rutiner utvärderas genom att regelbundet sammanställa och följa upp juverhälsan 

Annat att överväga 

Om kon läcker mjölk innan kalvning kan det vara aktuellt att börja mjölka kon innan kalvning. I dessa fall är det viktigt att kalven får råmjölk av god kvalitet från en annan ko när den fötts.

 

Tillbaka till översiktssidan om ”Förebyggande av mastit”

Läs mer

Förebyggande av mastit – sinläggning 

Riskfaktorer under sinperioden

Persson Waller med flera. 2022. Herd Routines and Veterinary Advice Related to Dry-Cow Therapy and Treatment with Internal Teat Sealants in Dairy CowsDairy 

Celltalsakuten, Växa

Juverportalen i samarbete med