Förebyggande av mastit – under laktation

Risken för mastit under mjölkningsperioden hänger framför allt ihop med smittspridning mellan kor, särskilt från kroniskt infekterade, suboptimala mjölkningsrutiner och/eller hygien.

Närbild på juver i mjölkningsrobot
Bild: Lars Angantyr

Mjölkningsperioden och juverhälsa

När de första veckorna efter kalvning passerat minskar risken för juverhälsoproblem och är sedan ganska stabil. Men även under denna period finns risk för nya juverinfektioner och nya fall av mastit. Dessutom innebär kor med kroniska juverinfektioner en risk för smitta till friska kor.

De viktigaste riskerna är associerade med mjölkning då främst bakterier som finns i juvret hos kroniskt infekterade kor kan spridas till friska kor. Dessutom kan felaktigheter i mjölkningsanläggningen eller mjölkningsrutinerna leda till skador på spenarna vilket ökar risken för juverinfektion och mastit.

Om hygienen i kons närmiljö är dålig ökar dessutom risken för att juvret smittas med bakterier som främst finns i kornas miljö.

Så får du friska mjölkande kor

För att minimera risken för smittspridning mellan djur inom besättningen bör man tänka på följande:

  • Mjölkning: Välfungerande och ren mjölkningsanläggning som servas regelbundet och goda mjölkningsrutiner. Läs mer nedan beroende på om du har robot eller konventionell mjölkning.
  • Inhysning: Gruppera friska kor/kvigor separat från kor/kvigor med konstaterad eller misstänkt juverinfektion/mastit under hela laktationscykeln.

För att minimera risken för smittspridning från omgivningen till korna inom besättningen bör man tänka på följande:

  • Ren och torr liggyta till alla kor och kvigor.
  • Rena gångar och samlingsfållor.
  • Se till att det finns tillräckligt med foder (helst nytt) direkt efter mjölkning.
  • Väl dränerade betesmarker och drivningsgångar under utevistelse.
Ko mjölkas i grop
Bild: SLU

Konventionell mjölkning

För att säkerställa god juverhälsa och förebygga mastit är det bra att följa noggrant strukturerade och konsekventa mjölkningsrutiner. En korrekt och hygienisk mjölkning kan minska risken för skador på spenarna och smittspridning mellan kor, särskilt från de med kroniska infektioner.

Målsättning för mjölkningen (se även tabell):

  • Identisk mjölkningsrutin oavsett mjölkare.
  • Jämna mjölkningsintervall.
  • Nytvättade skyddskläder och mjölkningshandskar vid varje mjölkning.
  • Förstimulering 15-30 sekunder för alla kor och 3-4 strålars utdragning i kontrollkärl.
  • 60-90 sekunder från första beröring till påsättning av spenkopparna.
  • Riklig spendoppning/-sprejning direkt efter avtagning.

Använd följande mjölkningsordning:
1. Kor med stadigt lågt celltal under 200 000/ml.
2. Nykalvade kor (som inte spannmjölkas).
3. Kor med högt eller varierande celltal.
4. Behandlade kor.

Nyckeltal för uppföljning av mjölkningsrutiner
Övergripande målBaskravHöga krav
Beräknat tankcelltal<200 000 celler/ml<150 000 celler/ml
Andel kor i JHKL 6-9<14 %<10 %
Operativa nyckeltalBaskravHöga krav
Bimodalt flöde*<20 % av kornaIngen förekomst
Mjölkningsintervall vid 2 mjölkningar per dag13/11 timmar12/12 timmar
Mjölkningsintervall vid 3 mjölkningar per dag7/8/9 timmar8/8/8 timmar
Förberedelsetid totalt vid 2 mjölkningar per dag30-120 sekunder70-90 sekunder
Förberedelsetid totalt vid 3 mjölkningar per dag60-120 sekunder70-90 sekunder
Tid i väntefålla<80 minuter<60 minuter
Andel kor som gödslar vid mjölkning<20 %<5 %
Andel kor med hyperkeratos**<30 %<10%
VaDia-mätningBaskravHöga krav
Vakuum vid spenspets32-42 kPa36-38 kPa
Kragvakuum10-25 kPa10-15 kPa
Vakuumdropp under mjölkning≤5≤1
Maskintid<7 minuter<6 minuter
Tomgångsmjölkning<1,5 minut<1 minut
Mjölkflöde>1,5 liter per minut>2,0 liter per minut

* Ojämn tvåfasig nedgivning kan observeras i spenkoppscentralen.
** Fransiga, utkrängda spenkanaler.

Mjölkning i robot

För att säkerställa en god juverhälsa med robotmjölkning krävs regelbundet underhåll och service, och rätt inställningar. Här hittar du några viktiga aspekter och mål att tänka på för att optimera robotmjölkningen och bibehålla friska kor. 

Viktiga insatsområden:

  • God hygien i roboten.
  • Larm åtgärdas snarast.
  • Kontrollera dagligen mjölkningsfunktionen även manuellt.
  • Service utförs med rekommenderat intervall.
  • Spengummin anpassade för besättningens djur.
  • Managementprogrammet matas med uppgifter som är nödvändiga för korrekt funktion.
  • Mjölkningstillståndsinställningarna är anpassade för gårdens förutsättningar.

Mål att uppnå:

  • Systemet är inte överbelastat, alltså:
    • 50 – 65 kor per mjölkningsenhet
    • Minst 15 % ledig tid vid guidad trafik (DeLaval)
    • Minst 20 % fri tid vid fri trafik (DeLaval)
    • Minst 15 % fri tid (Lely)
  • Inga djur mjölkas mindre än 2 ggr/dygn förutom vid sinläggning.
  • Inga djur mjölkas oftare än 4 ggr/dygn oavsett avkastning och laktationsmånad.
  • Högst 30 % av korna har sprickor och fransar på någon spenspets (hyperkeratos).
  • Full kvalitetsbetalning, beror på mejeri. Exempel:
    • Mindre än 200 000 celler/ml i tanken
    • Bakterietal mindre än 20 000/ml i tanken

Tillbaka till översiktssidan om ”Förebyggande av mastit” 

Läs mer

Riskfaktorer och mjölkningsperioden 

Standardrutiner mjölkning hos Växa

Standardrutiner robotmjölkning hos Växa

Celltalsakuten

Film om mjölkningsrutiner på flera språk, Växa

Juverportalen i samarbete med