Utblick Finland och produktion av mjölk och nötkött
Mjölk och nötköttsproduktionen i Finland står inför stora utmaningar – men också möjligheter. Med lång tradition, god djurhälsa och resurssnål produktion kan finskt lantbruk spela en nyckelroll i framtidens hållbara livsmedelsförsörjning.
Klimatförändringar, minskad biologisk mångfald och ökade krav från konsumenterna utmanar lantbrukare som producerar mjölk och nötkött. Samtidigt ökar efterfrågan på både kött och mjölk globalt i takt med att världens befolkning växer. För lantbruket gäller det att producera mer – med mindre miljöpåverkan.
Finland, liksom Sverige har ett försprång. Jordbruksmark i skogs- och mellanbygd lämpar sig väl för vallodling och nötkreatur är experter på att omvandla grovfoder till mjölk och kött. Det gör korna särskilt viktiga på jordbruksmark som inte passar för spannmål. Samtidigt främjar vallar jordhälsa och bygger markens näringsförråd. Nötkreatur som betar naturbeten bidrar dessutom till biologisk mångfald.
Trots att finska djurgårdar bedriver en intensiv animalieproduktion så är djurtätheten låg jämfört med många EU-länder. Finland har små problem med höga nitrathalter i grundvattnet. Finland har gott om vatten för olika ändamål i samhället och endast 5 procent av vattenuttaget går till jordbruket. Sverige har också generellt en god vattentillgång och jordbruket använder även här cirka 5 procent av samhällets totala vattenuttag.
En annan styrka är avelsarbetet. I Finland och Norden samlas data om nötkreaturens hälsa, fruktsamhet, hållbarhet och nu även fodereffektivitet. Det ger kor som både producerar bra och mår bra. Genom digitalisering och genomisk selektion kan vi också börja avla på minskade metanutsläpp, kornas temperament och andra egenskaper som bidrar till hållbarhet.
Mycket av nötköttet som finländarna äter kommer från mjölkbesättningar. Även i Sverige kommer det mesta nötköttet från gårdar som producerar mjölk. Kor som inte passar för mjölkproduktion korsas med köttras och korsningskalvarna har bättre slaktegenskaper är mjölkraskalvar. På så vis delas klimatpåverkan mellan mjölk och kött – en resurseffektiv modell.
Finland är dock inte självförsörjande på nötkött. Här finns en möjlighet: att öka antalet dikor på vall- och betesmark samt bygga ett hållbart exportvarumärke, särskilt mot Sverige och Danmark som redan importerar kött från Finland. Genom att kombinera djurvälfärd, miljöhänsyn och lokalt odlat foder kan Finland leverera nötkött med låg miljöbelastning och högt värde – både hemma och utomlands.