Proteineffektivitet

Proteineffektivitet är viktigt för djurens tillväxt och hälsa, samtidigt som du minskar kostnaderna och miljöpåverkan. Här är en prioriterad lista med viktiga aspekter och tips för att förbättra proteineffektiviteten på din gård.

Hög proteineffektivitet = mycket protein ut via mjölk och kött, i förhållande till mängden utfodrat protein
Foderkvalitet
Bra hygienisk och näringsmässig kvalitet på fodret ger mindre spill och friska djur som äter mycket.
Grovfoder till alla kor
Det ska alltid finnas gott om foder på foderbordet och tillräckligt med ätplatser. Då säkerställer du att alla kor får möjlighet att äta tillräckligt mycket för att nå sin potential.
Analysera fodret
Analysera egenproducerade fodermedel, både grovfoder och foderråvaror som spannmål, för att kunna matcha inköpta fodermedel efter eget foder . Foderanalyser är grunden i planering av foderstat och uppföljning av egen foderodling.
Optimera foderstaten
Våmmikroberna behöver energi så att de kan omvandla det utfodrade råproteinet till protein, så kallat mikrobprotein. Tankmjölkurea är ett bra mått på proteineffektivitet och värden mellan 3,5-4,5 mmol per liter brukar vara lagom. Utfodra inte för mycket råprotein. I tidig laktation brukar cirka 17 procent råprotein i foderstaten vara lagom.
Protein efter behov
Mjölkkor i tidig laktation och med hög avkastning behöver mer protein än de med lägre avkastning. I mitt- och senlaktation räcker det med cirka 15 procent råprotein och för sinkor räcker cirka 12 procent råprotein. Gruppera djuren efter näringsbehov eller genom att anpassa utfodringen på individnivå.
Öka avkastningen
Hög mjölkavkasnting och proteinkoncentration i mjölken ökar din proteineffektivitet. Öka avkastningen med utfodring, avel och en god djurmiljö med bekväma liggbås och rena, halkfria golv. Mjölkningsrutiner påverkar också avkastningen och i robotsystem är välfungerade kotrafik viktigt.
Foderberedning
Kalibrera mixer och foderstationer så att de blandar och utfodrar rätt mängder. Undvik sortering av fodermixen av korna på foderbordet. Om det finns mycket osmälta foderpartiklar i träcken säkerställ att kvarn, kross, corncracker med mera funderar som de ska.
Foderproduktion
Öka proteinmängden och proteinkvalitén i vallfodret genom ökad klöverandel, anpassad gödsling, förtorkning samt användning av ensileringsmedel. Egen produktion av proteingrödor som raps, åkerböna och ärter kan vara ett alternativ.
Läs mer om proteineffektivitet här. Du kan även ta hjälp av rådgivare inom produktion, foder eller växtodling om du vill ha hjälp att förbättra proteineffektiviteten i praktiken.
I samarbete med
Materialet är producerat av Johanna Karlsson, Växa Sverige
