Poddavsnitt 4: Utfodring i praktiken

Foder är mer än bara mat. Hur kan hästföretagare tänka kring den praktiska utfodringen? Vad är att föredra ur hästens perspektiv? Hur kan vi anpassa våra system för hästar med olika behov och underlätta arbetsbördan? Hur vet man att hästen får tillräckligt med foder? Eller kanske rent av - hur vet man att den inte får för mycket foder? I det här avsnittet träffar vi Cecilia Müller från SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, som är forskare och expert på hästars utfodring och skötsel.

två hästar som äter hö

För hästföretagare är det viktigt att anpassa utfodringen efter hästarnas individuella behov och samtidigt underlätta det praktiska arbetet. Grovfoder ska vara basen i fodergivorna, det minskar risken för välfärdsproblem. Hästars hull påverkar deras hälsa och är hästen för tjock kan den få rörelseproblem och har svårare att återhämta sig. Gör du regelbundna hullbedömningar av hästen hjälper det dig att hålla hästen i en hälsosam viktbalans.

Utfodringen bör spridas över dygnet för att minska risken för magsår och beteendestörningar. Helst ska hästen ha fri tillgång till grovfoder, men för hästar som är för tjocka kan man istället välja grovfoder med hög fiberhalt. Går flera hästar tillsammans som har olika näringsbehov kan utfodringen anpassas genom tidsstyrda foderstationer, separering av hästar delar av dygnet eller andra sätt att dela in hästarna i grupper utefter vilket energibehov de har.

Foderkvalitet är avgörande för att undvika sjukdomar. Mögligt foder eller foder som kontaminerats med jord, gödsel eller kadaver kan orsaka luftvägsproblem och förgiftning, så foder bör kontrolleras dagligen. Inplastat foder som öppnats håller olika länge beroende på temperatur – på vintern kan en öppnad bal hålla i veckor, medan den på sommaren kan försämras på några dagar.

För att minska risken för foderrelaterade hälsoproblem bör hästföretagare prioritera grovfoder, hullbedömning och fodrets hygieniska kvalitet. Genom rätt utfodringsstrategi skapas både bättre hästvälfärd och en mer effektiv arbetsdag.