Antal träffar :3
Kostnader för djurförluster
Djur som dör eller avlivas på gården innebär alltid en ekonomisk förlust. Utöver förlorad intäkt av mjölk och/eller kött går investeringar i arbete, tid och pengar förlorade. Ett strategiskt och proaktivt arbete för att minska dödligheten är därför en av dina viktigaste investeringar. Hållbara djur bidrar positivt både till gårdens ekonomi och att minska livsmedelssvinnet.
Rapport | 3 juni 2025
Arbetstidsåtgång i dikalvsproduktion
I tidseffektiva företag med dikor kännetecknas ofta mekaniserad ströhantering, kort kalvningsperiod och större besättning. Samtidigt läggs den största delen av arbetstiden under året på tillsyn av betesdjur och stängsling.
Rapport | 8 oktober 2025
Parasiter på betet – effekter på köttproduktionen
Mag–tarmmask försämrar foderutnyttjandet och hämmar tillväxten, särskilt hos förstgångsbetare. Effekten kan märkas tydligt: ungnöt kan tappa 25 till 30 kilo under första betessäsongen. Resultatet blir lägre slaktvikt, sämre klassning och minskad lönsamhet. Ett tapp på 30 kilo kan motsvara nästan 3 000 kronor per djur.
Rapport | 6 november 2025
Logga in för att se tidigare sökningar
Med en profil på lantbruketskunskapsbank.se kan du se dina senaste sökningar här.
Om du inte skapat en användarprofil rekommenderar vi att du skapar en profil så att du kan se din sökhistorik.