Vatten till Nötkreatur
Vatten i tillräcklig mängd och av rätt kvalitet är det billigaste och viktigaste produktionsmedlet för alla djur.
Nötkreaturens vattenbehov
Vattenbehovet beror i huvudsak på djurens ålder, vikt, ras, mjölkavkastning, mängd foder, fodrets torrsubstanshalt och omgivningens temperatur. Tabell 1 visar genomsnittliga schablonvärden för vattenbehov för olika djurkategorier som kan användas för att beräkna gårdens vattenbehov till djuren.
Tabell 1. Schablonvärden för dagligt vattenbehov (liter) för olika nötkreatur
| Mjölkko | 82 |
|---|---|
| Diko | 44 |
| Kviga, tjur, stut > 2 år | 38 |
| Kviga, tjur, stut < 2 år | 25 |
| Kalv < 1 år | 14 |
| Disk- och spolvatten i mjölkproduktionen per ko | 18 |
Vad påverkar vattnets kvalitet?
Analysera vattnets fysikaliska kvalitet med jämna mellanrum. I tabell 2 hittar du gränsvärden för de viktigaste ämnen i vatten.
Tabell 2. Gränsvärden för dricksvatten till humankonsumtion och högsta rekommenderade innehåll av salter mm i vatten till nöt, mg/l
| Human (SLV 2022) | Nöt(a) | |||
|---|---|---|---|---|
| Totalt lösliga salter | < 3000 | |||
| pH-värden | 5-9 | 6-9 | ||
| Aluminium | 0,2 | 5 | Halter >0,5 mg/l kan orsaka slambildning i ledning | |
| Arsenik | 0,01 | 0,2 | ||
| Bly | 0,01 | 0,1 | ||
| Fluorid | 1,5 | 2 | 2 ppm om F ej ingår i fodret | |
| Järn | 0,5 | högre halter risk för igensättning av nipplar | ||
| Kadmium | 0,001 | 0,05 | ||
| Klorider | 100 | 600 | > 700 mg/liter påverkar Na/ | |
| Koppar | 0,2 | 0,5 | > 0,2 mg/l kan ge smakfel på mjölk | |
| Magnesium | 30 | Risk smakförändringar i vattnet vid halter>30 mg/l | ||
| Nitrat | 20 | 50 | vid halt >50 mg/l hälsovådligt för barn | |
| Nitrit | 0,1 | 1 | >0,5 mg/l anses otjänligt | |
| Sulfat | 250 | 1000 | högst 500 mg/l för kalvar | |
Hygienisk kvalitet och alger
Som hjälp att bedöma den hygieniska kvaliteten på vattnet kan dessa riktvärden användas.
| Typ av bakterie | Tjänligt | Tjänligt med anmärkning | Otjänligt | |
|---|---|---|---|---|
| Antal mikroorganismer 22 /ml | <1000 | >1000 | - | |
| Koliforma bakterier 35/ 100 ml | <50 | 50-500 | >500 | |
| Escherichia coli /100 ml | <1 | 1-9 | >9 | |
Alger kan bilda toxin. Analysera därför misstänkt vatten från öppna vattendrag om det finns misstankar om tillväxt.
Vattentilldelning och vattenflöden
Vattenflödet bör vara minst 10 liter per minut, och enligt djurskyddslagen behöver du minst ha;
- 1 drickplats per 10 mjölkande kor som hålls för mjölkproduktion
- Dimensionera med 6 kor/drickplats
1 drickplats per 25 övriga nötkreatur.
Brist på vatten – vad gör jag?
Hur kan gården få fram vatten akut och vilka mängder går det åt dagligen? Förbered samverkan med grannar och kollegor i närområdet och kontakta din kommun för att förbereda en strategi vid vattenbrist.
Texten är skriven av Niels Andresen på Hushållningssällskapet på uppdrag av Kunskapsnav animalieproduktion.
Läs mer:
Greppa Näringen. Praktiska råd. Tryggare vattenförsörjning till dina djur – mjölkproduktion. https://greppa.nu/publikationer/arkiv/2025-03-04-tryggare-vattenforsorjning-till-dina-djur---mjolkproduktion
Jordbruksverket. Jordbrukets behov av vattenförsörjning, RA18:18
https://webbutiken.jordbruksverket.se/sv/artiklar/ra18_18.html
Svensk Mjölk. Kvalitetssäkrad mjölkproduktion. Vatten.
Växa: (tema värmestress)
https://www.vxa.se/fakta/styrning-och-rutiner/mer-om-mjolk/varmestress/vatten/
SVA: (smittspridning via foder och vatten)
https://www.sva.se/djurhaelsa/foder-och-vatten/
Dansk länk om värmestress
https://www.landbrugsinfo.dk/public/1/d/7/sundhed_velfard_5_gode_raad_mod_varmestress_hos_koeerne
Forskningsprojekt vattenbrist och djurhållning
Gård och djurhälsan