Vatten till Nötkreatur

Vatten i tillräcklig mängd och av rätt kvalitet är det billigaste och viktigaste produktionsmedlet för alla djur. 

Nötkreaturens vattenbehov

Vattenbehovet beror i huvudsak på djurens ålder, vikt, ras, mjölkavkastning, mängd foder, fodrets torrsubstanshalt och omgivningens temperatur. Tabell 1 visar genomsnittliga schablonvärden för vattenbehov för olika djurkategorier som kan användas för att beräkna gårdens vattenbehov till djuren. 

Tabell 1. Schablonvärden för dagligt vattenbehov (liter) för olika nötkreatur

Källa: Jordbrukets behov av vattenförsörjning
Mjölkko82
Diko44
Kviga, tjur, stut > 2 år38
Kviga, tjur, stut < 2 år25
Kalv < 1 år14
Disk- och spolvatten i mjölkproduktionen per ko18

Vad påverkar vattnets kvalitet?

Analysera vattnets fysikaliska kvalitet med jämna mellanrum. I tabell 2 hittar du gränsvärden för de viktigaste ämnen i vatten.

 

Tabell 2. Gränsvärden för dricksvatten till humankonsumtion och högsta rekommenderade innehåll av salter mm i vatten till nöt, mg/l

Nöt(a) Linn et al (1987); Spörndly (1996) NAS (1974)
Human (SLV 2022)Nöt(a)
Totalt lösliga salter< 3000
pH-värden5-96-9
Aluminium0,25Halter >0,5 mg/l kan orsaka slambildning i ledning
Arsenik0,010,2
Bly0,010,1
Fluorid1,522 ppm om F ej ingår i fodret
Järn0,5högre halter risk för igensättning av nipplar
Kadmium0,0010,05
Klorider100600> 700 mg/liter påverkar Na/
Koppar0,20,5> 0,2 mg/l kan ge smakfel på mjölk
Magnesium30Risk smakförändringar i vattnet vid halter>30 mg/l
Nitrat2050vid halt >50 mg/l hälsovådligt för barn
Nitrit0,11>0,5 mg/l anses otjänligt
Sulfat2501000högst 500 mg/l för kalvar

Hygienisk kvalitet och alger

Som hjälp att bedöma den hygieniska kvaliteten på vattnet kan dessa riktvärden användas.

Typ av bakterieTjänligtTjänligt med anmärkningOtjänligt
Antal mikroorganismer 22 /ml<1000>1000-
Koliforma bakterier 35/ 100 ml<5050-500>500
Escherichia coli /100 ml<11-9>9

Alger kan bilda toxin. Analysera därför misstänkt vatten från öppna vattendrag om det finns misstankar om tillväxt.

Vattentilldelning och vattenflöden

Vattenflödet bör vara minst 10 liter per minut, och enligt djurskyddslagen behöver du minst ha;

  • 1 drickplats per 10 mjölkande kor som hålls för mjölkproduktion
    • Dimensionera med 6 kor/drickplats
  • 1 drickplats per 25 övriga nötkreatur.

     

Brist på vatten – vad gör jag?

Hur kan gården få fram vatten akut och vilka mängder går det åt dagligen? Förbered samverkan med grannar och kollegor i närområdet och kontakta din kommun för att förbereda en strategi vid vattenbrist.

Texten är skriven av Niels Andresen  på Hushållningssällskapet på uppdrag av Kunskapsnav animalieproduktion. 

Läs mer:

 

Greppa Näringen. Praktiska råd. Tryggare vattenförsörjning till dina djur – mjölkproduktion. https://greppa.nu/publikationer/arkiv/2025-03-04-tryggare-vattenforsorjning-till-dina-djur---mjolkproduktion

Jordbruksverket. Jordbrukets behov av vattenförsörjning, RA18:18

 https://webbutiken.jordbruksverket.se/sv/artiklar/ra18_18.html

Svensk Mjölk. Kvalitetssäkrad mjölkproduktion. Vatten.              

Växa: (tema värmestress)

https://www.vxa.se/fakta/styrning-och-rutiner/mer-om-mjolk/varmestress/vatten/

SVA: (smittspridning via foder och vatten)

https://www.sva.se/djurhaelsa/foder-och-vatten/

 Dansk länk om värmestress

https://www.landbrugsinfo.dk/public/1/d/7/sundhed_velfard_5_gode_raad_mod_varmestress_hos_koeerne

Forskningsprojekt vattenbrist och djurhållning

https://www.ri.se/sv/expertisomraden/projekt/notkreatur-for-hallbar-livsmedelsforsorjning-i-tider-av-vattenbrist

Gård och djurhälsan

https://www.gardochdjurhalsan.se/vatten-till-notkreatur/

Ämnesord