Salmonella hos fjäderfä

Salmonella är en av de viktigaste livsmedelsburna zoonoserna i världen men det orsaker sällan sjukdom hos infekterade fjäderfän.

Slaktkycklingar som står och tittar omkring sig
Bild: Lasse Angantyr
Anmälningspliktig sjukdom:Ja

Sjukdom

Det finns många typer av salmonella, över 2600 olika typer har identifierats. De flesta typerna kan infektera både djur och människor men några salmonellatyper är särskilt anpassade till vissa djurslag. Salmonella hos fjäderfä är en viktig källa till salmonellainfektion hos människor, främst via förorenade ägg- och köttprodukter, men även vid hantering av smittade djur. 

Smittämnen/Smittvägar

Salmonella är främst en fekal-oral smitta, det vill säga individer smittas genom att få i sig träck med salmonellabakterier. Smittan kan spridas via direktkontakt med en smittad individ eller indirekt via exempelvis förorenat foder, vatten eller utrustning. Överföring av bakterier från höna till ägg kan förekomma, antingen genom infektion i äggstocken eller genom kontaminering av äggskalet efter att äggen värpts.

Symtom

Fjäderfän blir som regel inte sjuka om de smittas, men symtomfria smittbärare kan utsöndra salmonellabakterier med träck under lång tid. Ibland kan ospecifika symtom så som svaghet, sänkt aptit, dålig tillväxt, diarré och ökad dödlighet ses hos unga fjäderfän. 

Symtom hos vuxna fjäderfän ses mycket sällan. 
Två salmonellatyper som är speciellt anpassade till fjäderfä, S. Pullorum (pullorumsjuka) och S. Gallinarum (hönstyfus), kan dock orsaka sänkt kläckbarhet hos ägg, andra ospecifika symtom och ökad dödlighet hos vuxna djur. Dessa två typer har utrotats från kommersiella fjäderfäflockar i Sverige.

Åtgärder

  • Veterinär ska kontaktas omedelbart om sjukdomen misstänks.

Förebyggande arbete

  • Smittskyddsrutiner som att förhindra direkt och indirekt kontakt med vilda fåglar och andra fjäderfäbesättningar är viktigt för att förebygga smitta.
  • Vaccination mot salmonella tillämpas inte i Sverige
  • Kommersiella fjäderfäflockar kontrolleras för salmonella under uppfödning och produktion genom regelbundna miljö- och träckprovtagningar.
  • Kommersiella avelsflockar kontrolleras för S. Pullorum och S. Gallinarum genom regelbundna blodprovstagningar.

I samarbete med