Råmjölk - kvalité och mängd

Om råmjölken har dålig kvalité behöver kalven få i sig mer. Det går att få bättre råmjölk genom att mjölka ur kort efter kalvning, satsa på äldre, hållbara kor och ge korna en lagom lång och stressfri sinperiod med rätt näringsförsörjning. 

Kalv tittar in i kameran
Bild: Lasse Angantyr

Kalven behöver få i sig råmjölk så fort som möjligt efter födseln. Ju färre antikroppar råmjölken innehåller, desto mer råmjölk behöver kalven. Råmjölkens kvalité brukar beskrivas utifrån hur mycket antikroppar den innehåller, ju mer desto bättre kvalité.

Både mängd och kvalité kan variera mycket mellan besättningar vilket tyder på att det finns skötselfaktorer som påverkar råmjölken.

Tid efter kalvning

Kvalitén på råmjölken sjunker snabbt inom timmar efter kalvning. För att få ut råmjölk av så bra kvalité som möjligt behöver kon därför mjölkas ur (eller ge di) kort efter kalvning. Tänk över flödet från urmjölkningsorgan till där råmjölken tas ut, så den inte späds ut i slangar där det redan finns vanlig mjölk.

Ålder/laktationsnummer

Råmjölkskvalitén är generellt bättre hos äldre kor (tredjekalvare och uppåt). Ökad hållbarhet på korna skulle därmed också kunna ge bättre råmjölk på besättningsnivå. Första- och andrakalvare kan också ha bra råmjölk – det vet du först om du har testat (se faktaruta). 

Skötsel och utfodring under sinperioden

Skötsel, utfodring, stress och eventuellt också hälsa under sinperioden verkar kunna påverka råmjölkskvalité, även om det inte är klarlagt exakt hur. Kor som inte får tillräcklig utfodring under sinperioden kan ge råmjölk av sämre kvalité, till exempel vid vid för restriktiv utfodring, stress, eller konkurrens om ätplatser så att vissa kor inte äter tillräckligt. 

Värmestressade kor kan också ge råmjölk av sämre kvalité, troligen på grund av sämre aptit. Vid specifika brister, som selenbrist, kan råmjölksmängden förbättras av tillskott. En kort sintid kan ge mindre mängd råmjölk, men det är först när sintiden är onormalt kort eller obefintlig (under tre veckor) som kvalitén påverkas.

Andra faktorer som kan påverka

Vaccination ger mer specifika antikroppar för det som vaccineras mot, men inte mer antikroppar generellt/högre kvalité på råmjölken. Andra faktorer som kan påverka råmjölkskvalitén är årstid och genetisk variation. Kvalitén kan också vara sämre hos kor som ger större mängd råmjölk.

Testa råmjölkskvalitén

Kvalitén på råmjölk kan testas med en Brix-mätare. Lägg en droppe på glaset och läs av. 

22% eller mer = bra!

Läs mer på Testa din råmjölk - Kalvportalen

Ämnesord