Avvänjning - Framgångsfaktorer under avvänjning

En lyckad avvänjning ger en frisk och robust smågris med hög tillväxt, vilket påverkar både produktivitet och lönsamhet. Grunden läggs redan i sin- och grisningsavdelning men många kritiska moment återstår efter avvänjningen är genomförd.

Sugga med smågrisar
Bild: Lasse Angantyr

Sortering vid avvänjning

Det finns många fördelar med att hålla jämna kullar intakta. Dels minskar det stress i gruppen av smågrisar och har man redan jämna grisar inom kull så är det en fördel för ett jämt foderintag inom grupp. Finns det avvikande grisar bör dessa ges bästa förutsättningar genom att placeras i separata boxar gärna belägna i mitten av stallet.

Temperatur och ventilation

Temperaturen i stallet anpassas efter kroppsvikt och fodergiva. Tumregel är att grisar med en lägre kroppsvikt kräver en högre omgivningstemperatur samt med ett lägre foderintag ökar behovet av mer värme. Kroppsvikten uppskattas genom att kontrollväga några grisar per box och sedan justeras temperaturen efter detta. Minimumventilationen ska vara 3 m3 per gris och per timme och temperaturen ska anpassas efter denna. Att också ha i åtanke är att det är bättre med ett kallt stall med torr luft framför ett varmt stall med fuktig luft. 

Värme till nyavvanda grisar kan komma från uppvärmning av stallet, tillskott av strömedel, tak över smågrishörnan, värmelampor och smågrisgömmor. Grisarnas ligg- och gödselbeteende är en indikator på om temperaturen i stallet är rätt:

  • För låg temperatur: Grisarna ligger samlade i hög
  • Lagom temperatur: Grisarna ligger utspridda på sidan
  • För hög temperatur: Grisarna ”vänder boxen” och använder liggytorna som gödselyta 

För att mer exakt kontrollera temperaturen kan en infraröd termometer användas.

Temperatur på liggyta under tak vid olika kroppsviktsintervaller:

Vikt i kg66-78,51115182530
Temperatur3230-3128-2927-2826-2725-2622-2321-22

Utfodring och avvänjningsdiarré

Utfodringen av grisarna spelar en central roll för både produktionsresultat och avvänjningsdiarréer. Utfodringen och vattentillgången måste vara optimerad för att säkerställa ett högt foderintag samtidigt som övergången från suggans mjölk till spannmålsbaserat foder måste vara välplanerad för att undvika avvänjningsdiarré. 

Läs också Avvänjning - utfodring och vatten & Avvänjningsdiarré - förebyggande arbete under avvänjning