Gulsäcksinflammation
Paulina Wahlgren, expert fjäderfä
Gulsäcksinflammation är en av de vanligaste dödsorsakerna hos upp till två veckor gamla kycklingar. Bakterien Escherichia coli som i de flesta fall orsakar sjukdomen, finns naturligt i kycklingarnas omgivning, men den kan också spridas från föräldradjuren via äggen.
Bild: Lasse Angantyr
| Anmälningspliktig sjukdom: | Nej |
|---|
Sjukdom
Vid gulsäcksinflammation har bakterier tagit sig in i kycklingens gulsäck och sedan spridits till andra delar av kroppen. Enstaka dödsfall till följd av gulsäcksinflammation är inte ovanligt i en flock, men ibland insjuknar många kycklingar samtidigt.
Smittämne/Smittvägar
- Sjukdomen orsakas oftast av bakterien Escherichia coli, men även andra bakteriearter kan förekomma.
- Bakterien kan spridas till kycklingarna från föräldradjuren via äggen eller med bakterier från kycklingarnas miljö via naveln. Äggskal som är nedsmutsade med hönsträck är också en viktig smittkälla.
Symptom
- Kycklingar med hukande kroppsställning och som ser trötta ut.
- Ibland svullen mage och/eller svullnad där naveln sitter
- Ökad dödlighet i flocken
Åtgärder
- Kontakta din besättningsveterinär för rådgivning om kycklingarna upplevs som sjuka eller om det är högre dödlighet/gallring än normalt i flocken.
- Gulsäcksinflammation behandlas sällan med antibiotika
Förebyggande arbete
- Goda skötsel- och hygienrutiner
- Ruvning och kläckning i rätt anpassad miljö, till exempel med avseende på temperatur och fuktighet.
I samarbete med

Ämnesord
Författare: Paulina Wahlgren
Publicerad:
Uppdaterad: av Elisabeth O'Hara