Vikten av rätt hull hos dikor

Lagom hull gör dikoproduktionen mer lönsam genom att kon lättare blir dräktig, har en lättare kalvning, producerar bättre mjölk, är friskare och inte minst äter tillräckligt men inte för mycket foder.

Hull indikerar om näringsförsörjningen och därmed utfodringen är tillräcklig utan att vara överflödig. Dikons hull får variera lite under dikoåret beroende på om kon är i sin eller mjölkar som mest. Sikta på runt hullpoäng 3 vid kalvning. Då ska du inte kunna se ryggraden sticka upp och det ska finnas lite fett kring svansfästet.
Hull påverkar produktionen
Det är viktigt för lönsamheten att korna håller ett lagom hull. Kor i normalhull kommer igång med brunst efter kalvning tidigare och har lättare att bli dräktiga. Det gör att besättningen kan hålla ett kalvningsintervall på ett år och underlättar för en koncentrerad kalvningssäsong. Kalvar tenderar också att väga mer vid avvänjning. Både för magra eller för feta djur kan också ha svårigheter vid kalvning och ha mer risk för sjukdomar. En mager ko kan få svagare kalvar och ha sämre råmjölk. En fet ko är dessutom ineffektiv i sitt foderutnyttjande och därmed dyrare att fodra i förhållande till kalven hon producerar.
Hullbedömning
Hullbedömning kan göras genom att titta och/eller känna på vissa delar av kon, som revben, ländrygg, svansfäste. En ko i lagom hull (hullpoäng 3) har ingen synlig ryggrad och bara lite fett kring svansfästet.
- Sticker ryggraden synligt upp? Då är kon för mager (2 eller under)
- Har kon mycket fett kring svansfästet? Då är kon för tjock (4 eller mer)
- Syns revbenen? Enstaka kan synas även vid lagom hull
- Har kon bra muskler på låren? Kor med insjunkna lårmuskler är för magra (2 eller under)
- Har kon fett i dröglappen? Då är kon troligen för tjock (4 eller mer)
Mer ingående information och exempelbilder kan hittas i Gård och Djurhälsans skrift Hull hos dikor.
Hur kan hullbedömningen användas?
Hullbedömning kan användas på gruppnivå för att utvärdera om utfodringen eller betet fungerar bra vid olika tillfällen under dikoåret, eller om det är onödigt mycket eller för lite. Kontrollera om korna i snitt har lagom hull och att det är få som avviker. Det kan också användas som underlag för att gruppera kor, för att kunna fodra på vissa och hålla igen på andra.
För att bedömningen ska vara som mest användbar bör den göras regelbundet vid vissa tider. Det kan vara särskilt användbart att kontrollera hull vid kalvning, avvänjning och installning.