Vikten av rätt hull hos mjölkkor

Rätt hull vid rätt tillfälle i laktationen lägger grunden för en frisk ko och bra reproduktion. Genom att kontrollera hull kontinuerligt går det att utvärdera om näringsförsörjningen fungerar och gör det möjligt att justera hullet i senare delen av laktationen, innan sinläggning.

Lyssna på artikeln
Vikten av rätt hull hos mjölkkor.
Hull indikerar om näringsförsörjningen och därmed utfodringen är tillräcklig utan att vara överflödig. Det optimala hullet beror på vilket laktationsstadium kon är i, och har föreslagits vara runt hullpoäng 3-3,5 för kor vid sinläggning och kalvning, och 2,5-3 för kor i topplaktation på en femgradig skala.
Det är viktigt att kor håller ett lagom hull. Felaktigt hull, antingen för högt eller för lågt, eller stora förändringar i hull är kopplat till sämre reproduktion, större risk för flertalet sjukdomar och kan påverka mjölkproduktionen. Feta kor tenderar till exempel att äta sämre och har därmed djupare negativ energibalans och därmed tappa mer hull efter kalvning. De har därmed större risk för ämnesomsättningssjukdomar som ketos och löpmagsförskjutning. Ett lagom hull vid kalvning är också viktigt för fertiliteten: både att korna ska börja brunsta och visa brunsten efter kalvning, och att de ska bli dräktiga vid seminering.
Hullbedömning
Hullbedömning görs vanligtvis på en femgradig skala genom att titta och känna på vissa delar av kon, och det finns också digitala verktyg. https://Hullbedömning
Hullbedömning kan användas på gruppnivå för att utvärdera om utfodringstrategier är optimalt utformade för olika delar av laktationen. Det kan till exempel vara att utvärdera om gruppen kor i övergångsperioden vid sintid och kalvning klarar energiförsörjningen, eller om kor har lagom hull vid sinläggning. Ett sätt kan då vara att fokusera på hur stor andel som har avvikande hull (helst under 10 procent), exempelvis under hullpoäng 2,5 i höglaktation eller över 3,5 vid sinläggning. Det kan också användas på individnivå för att individanpassa utfodring.
För att bedömningen ska vara som mest användbar bör den göras kontinuerligt eller regelbundet. Perioder när det är särskilt relevant att kontrollera hull är vid;
- Sinläggning och kalvning. Hullet bör inte ändra sig under sinläggning
- Höglaktation. Hullet bör minska så lite som möjligt, inte mer än 0,5-1 hullpoäng, från kalvning till höglaktation/när kon är som magrast
- I mitten/slutet av laktationen
Mitten och slutet av laktationen är den enklaste perioden att medvetet ändra kons hull med utfodring, och därför kan det vara bra att kontrollera hullet då för att kunna justera innan sinläggning.