Salmonella

Salmonella hos gris kan ge diarré men ofta saknas symtom. Smittan sprids via avföring och kan spridas till människor, vanligen via fläskkött.

Anmälningspliktig sjukdom – Ja

Sjukdom

Salmonella hos gris orsakar oftast diarré, men många grisar blir smittbärare utan symtom. Smittade djur kan sprida bakterien via avföring och utgöra en risk för människor, särskilt via kontaminerade produkter som fläskkött.

Smittämnen/ smittvägar

Salmonella finns i många varianter. S. Typhimurium är vanligast i Sverige, men S. Choleraesuis, som är specifik för gris, kan orsaka allvarligare sjukdom. Smittan sprids med avföring via förorenat foder, vatten, gödsel eller kontakt med smittade djur, men även via fåglar och gnagare.

Symtom

  • Vanlig salmonellainfektion ger vattentunn, gul diarré som ibland blir blodblandad.
  • S. Choleraesuis kan ge hög feber, diarré, slöhet, andningsbesvär, neurologiska symtom och dödsfall, främst hos grisar yngre än fyra månader.
  • En del infekterade grisar visar inga symtom.

Åtgärder

  • Kontakta alltid veterinär om Salmonella misstänks.
  • Diagnos ställs genom träckprov eller med blodprov.
  • Vid konstaterad smitta får man inte flytta djuren. Besättningen måste saneras och smittspårning göras.
  • Behandling av smittade djur är inte aktuell.

Förebyggande arbete

Sverige har ett salmonellakontrollprogram för gris som bygger på provtagning i besättningar och slakterier. För att minska risken för smitta är det viktigt att:

  • Hålla goda hygienrutiner och smittskydd i stallarna.
  • Noggrann rengöring mellan grisgrupper.
  • Hålla nyinköpta djur i karantän.
  • Undvika kontakt med smittade djur, gödsel och vilda djur.

Använda salmonellafritt foder.

I samarbete med