Mykotoxikos
Grisar kan bli sjuka om de äter foder med mögelgifter (mykotoxiner) i. Grisarna blir dock sällan akut sjuka, utan drabbas av diffusa symtom som reproduktionsstörningar och lägre tillväxt vilket har negativ inverkan på produktionsresultaten.
Anmälningspliktig sjukdom – Nej
Sjukdom
Grisar påverkas olika beroende på vilken typ av mykotoxin de exponerats för, hur stor mängd de ätit, under hur lång tid de har exponerats samt kön, ålder och reproduktionsstatus på grisen. Grisar som exponerats för deoxynivalenol (DON) får problem med mag-tarmkanalen. Gyltor och suggor som exponerats för zearalenon (ZEN/ZEA/ZON) får reproduktionsstörningar och unga gyltor innan första brunst är extra känsliga. Även andra mykotoxiner som T2- och HT-2 toxin, fumonosiner, ergotalkaloider och ochratoxin A kan orsaka sjukdom hos gris, men DON och ZEN är vanligast förekommande.
Smittämnen/ smittvägar
Grödor kan angripas av mögelsvampar både när de växer i fält och under lagring. Mögelsvamparna kan under vissa förhållanden bilda mögelgifter (mykotoxiner). Grisar är speciellt känsliga för mykotoxinerna deoxynivalenol (DON) och zearalenon (ZEN/ZEA), vilka båda kan kontaminera spannmål i fält. Då spannmål utgör en stor del av grisarnas kost och de dessutom ofta har tillgång till halm (som också kan kontamineras) så är risken betydlig att grisar exponeras för DON och ZEN.
Symtom
Vid exponering för deoxynivalenol (DON)
• Minskat foderintag
• Försämrad tillväxt
• Skador på magsäck, lever, lungor och njurar
Vid exponering för zearalenon (ZEN)
• Svullnad och rodnad av vulva
• Förstorad livmoder hos gyltor
• Förlängd brunstcykel hos suggor
Åtgärder
• Provta och analysera potentiellt drabbad spannmål och halm för förekomst av mykotoxiner.
• Byt ut kontaminerat foder och halm.
• Använd eventuellt mykotoxinbindare.
Förebyggande arbete
Halterna av DON och ZEN varierar mellan olika områden, år och grödor. För att minska risken kan förebyggande åtgärder implementeras vid växtodlingen.
- Se över växtföljd och utsäde då förfrukten har betydelse för risken att spannmål smittas och olika typer av spannmål är olika mottagliga. Använd friskt utsäde.
- Plöjning och andra bearbetningsmetoder som myllar ner skörderesterna väl minskar risken för att smittan sprids då smitta sprids via skörderester på marken.
- Vid varmt och fuktigt väder i samband med blomning kan bekämpning med växtskyddsmedel minska omfattningen av infektion.
- Skörda spannmål vid rätt tidpunkt då halten av DON och ZEN kan stiga vid sen skörd. Liggsäd ökar risken för angrepp av fusariumsvampar och bör därför inte tröskas med spannmål av bättre kvalitet.
- Torka skördad spannmål direkt efter skörd för att förhindra tillväxt av fusariumtoxin.
- Skydda lagrad spannmål från väder och skadedjur. Övervaka temperatur i lagrad spannmål och agera vid temperaturökning som visar på mikrobiologisk aktivitet.
I samarbete med

Läs mer här
Fusarium Rekommendationer för att reducera fusariumtoxiner i spannmål 2025
Risks to human and animal health related to the presence of deoxynivalenol and its acetylated and
modified forms in food and feed | EFSA
Risks for animal health related to the presence of zearalenone and its modified forms in feed | EFSA