Fokus på kalvhälsa

Råmjölk, bra utfodring och en ren, torr, dragfri miljö är grundbultar för en bra kalvhälsa. Här hittar du länkar för att hitta kunskapen du behöver för att förbättra din kalvhälsa. 

Kalvar ståendes i halm
Bild: Lasse Angantyr

Fokus på kalvhälsa

Problem med kalvhälsa, som diarré eller lunginflammation, är fortfarande vanligt. Det kostar både tid och pengar att hantera idag, kan öka dödligheten och påverka kalvens tillväxt, framtida produktion och lönsamhet. 

Dödligheten hos kalvar varierar väldigt mellan besättningar, vilket tyder på att det ofta finns möjligheter att förbättra sin kalvhälsa. Bland både spädkalvar (<24h) och unga kvigkalvar (dag 1-60) har de besättningar med lägst dödlighet nästan ingen alls. De 10 procent besättningar med högst dödlighet har i stället minst 9 procent döda spädkalvar, respektive 7,6 döda unga kvigkalvar per 100 kalvar och år. 

Ungefär hälften av spädkalvdödligheten beror på svårigheter vid kalvning. Att fokusera extra på att använda rätt tjur, övervakning och att få djuren att kalva på rätt ställe (till exempel att få in dem i kalvningsbox) kan vara vägar framåt. För de unga kvigkalvarna kan gården komma en bra bit på vägen genom att fokusera på grundläggande faktorer som råmjölk, hygien, miljö och utfodring, utöver specifika åtgärder utifrån på vilka problem eller smittämnen som finns. 

Kalvportalen och Viden om kalve (på danska) hittar du mycket information om kalvhälsa, inklusive råmjölk, utfodring och sjukdomar. 

På sidan Råmjölk och utfodring av kalv - SVA hittar du information om råmjölk, inklusive hur du kontrollerar kvalitén eller att kalvarna fått i sig tillräckligt, och hanteringstips kring hygien av mjölk och utrustning. 

Källa

Växa. Djurhälsostatistik 2022-2023. Statistik från olika år hittar du här på Växas hemsida