Vad är mastit?

Mastit är en inflammation i juvret och kroppens reaktion på en skada av något slag, till exempel en infektion av bakterier. Vid subklinisk mastit syns inga förändringar i mjölk eller juver utan bara höga celler, medan det vid klinisk mastit ofta syns både mjölkförändringar, svullnad i juvret och ibland också nedsatt allmänstånd eller feber.  

Närbild på ett juver med en svullen juverdel
Vid måttlig och höggradig klinisk mastit är juvret svullet. Bild: Lars Angantyr

Därför uppstår mastit 

Mastit betyder inflammation i juvret (mastos är det grekiska ordet för bröst och ändelsen -it betyder inflammation) och är kroppens försvarsreaktion på en vävnadsskada av något slag. Skadan kan orsakas av smittämnen (till exempel bakterier, svamp), yttre trauma (till exempel spark eller stångning), mekanisk skada/slitage eller en kombination av dessa faktorer. Den vanligaste orsaken är dock att bakterier infekterat juvret via spenkanalen, förökat sig och producerat toxiner och andra ämnen som skadar vävnaden. 

Den egentliga orsaken till mastit är dock de predisponerande riskfaktorer som ökar förekomsten av smittämnen på spenar och juver, skadar juver och spenar (makro-/mikroskador) och försämrar kons immunförsvar. Eftersom många faktorer samspelar brukar mastit kallas en multifaktoriell sjukdom. Viktiga predisponerande faktorer hittas hos kon (exempelvis ålder, juverform), i skötseln (exempelvis foder-/vattenkvalitet, rengöringsrutiner) och omgivningen (exempelvis inhysning, klimat) samt inte minst i mjölkningen (rutiner och teknik). Andra viktiga faktorer är stress och inköp av icke hälsodeklarerade djur. 

Symptom 

Mastit kan yttra sig på olika sätt och indelas i olika typer bland annat beroende på symtom. Vid så kallad subklinisk mastit finns inga synbara symtom i mjölk och juver. Denna form av mastit upptäcks oftast genom att antalet celler i mjölken undersöks. Vid klinisk mastit finns kliniska (syn-/kännbara) symtom i mjölk och/eller juver. Kons allmäntillstånd kan också vara påverkat. Beroende på omfattningen av de kliniska symtomen indelas dessa mastiter i lindriga, måttliga och höggradiga. Vid lindriga fall ses enbart förändringar i mjölken, vid måttliga fall ses även symtom i juvervävnaden och vid höggradiga fall har kon även feber och/eller annan påverkan på allmäntillståndet. 

Provrör med förändrat mjölk
Vid klinisk mastit är mjölkens utseende förändrat. Foto Karin Persson Waller, SVA.
Mjölk med flockor
Mjölken har oftast flockor vid klinisk mastit. Foto: Karin Persson Waller, SVA

Olika typer av mastit 

Det finns olika typer av mastit. För att underlätta beslut om prognos och behandling är det viktigt att ställa rätt diagnos, det vill säga avgöra vilken typ av mastit som en ko har. En sådan diagnos bygger på bedömning av symtom, duration (varaktighet) och om det är troligt att det finns en juverinfektion eller inte. Beroende på symtom delas mastiterna in i subkliniska och kliniska mastiter. De senare kan även delas in i lindriga, måttliga och höggradiga beroende på grad av symtom. Beroende på duration (hur länge mastiten har funnits i juvret) delas mastiterna in i akuta (kortvariga) eller kroniska (långvariga). Till sist delas mastiterna in i infektiösa eller icke-infektiösa beroende på om mastiten orsakas av juverinfektion eller av något annat som till exempel yttre trauma (till exempel spark eller stångning). 

 

Tillbaka till översiktssidan om mastit 

Läs mer

Orsaker till mastit

Juverportalen i samarbete med