Undersökning av en ko vid misstänkt mastit

En noggrann anamnes och ordentlig undersökning av både kon, juvret och mjölken behövs vid misstänkt mastit. Här hittar du bland annat filmer hur du undersöker mjölken med CMT-test och tar mjölkprov för bakteriologisk undersökning. 

Mjölkning i kontrollkärl

Vid undersökning av en ko som misstänks ha mastit kontrolleras kons allmäntillstånd samt kons juver och mjölk. För att få en fullständig diagnos bör man även ta en noggrann anamnes (sjukdomshistoria) för att bland annat få veta mer om sjukdomens varaktighet, bakomliggande orsaker, tidigare juverhälsoproblem, celltal och juverhälsoklass, tidigare behandlingar, samt hur det allmänna juverhälsoläget är i besättningen. 

Undersökning av kons allmäntillstånd 

Det är bland annat viktigt att ta reda på om kon har feber, kan stå upp, äter och dricker normalt eller visar tecken på uttorkning.  

Undersökning av juvret 

Juvret undersöks genom att man noga känner igenom och inspekterar hela juvret och alla spenar för att få en uppfattning om där finns svullnader, förhårdnader, ömhet, sår, rodnad, värme och/eller asymmetrier.  

Undersökning av mjölken 

Mjölkens utseende studeras först genom att mjölka några strålar från varje juverdel i ett provmjölkningskärl. Avvikande färg och konsistens liksom blodinblandning och/eller flockor noteras. 

CMT-prov 

Mjölken undersöks sedan med så kallat California Mastitis Test (CMT) för att få en grov uppskattning av mjölkens celltal. Förhöjt celltal är ett tecken på mastit. CMT-vätska blandas med mjölk i en så kallad paddel. När vätskan reagerar med cellernas DNA sker en förtjockning eller gelbildning av mjölken. Ju tjockare desto högre celltal. CMT-reaktionen klassas enligt en fem-gradig skala där 1 innebär lågt och 5 högt celltal.  

Mjölkpaddel med CMT-vätska
Undersökning av mjölk med CMT-vätska. Bild: Åsa Lundberg

Bakteriologisk undersökning 

Slutligen tas oftast mjölkprov för bakteriologisk undersökning. Oftast tas endast prov från den/de juverdel/-ar som har synliga förändringar eller CMT 3-5 men i vissa fall kan det vara bra att ta prov från alla juverdelar oavsett CMT. Det är viktigt att mjölkprovet tas på rätt sätt så att inte provet förorenas. Det är också viktigt att de första strålarna med mjölk kastas innan mjölkprov tas och att spenspetsen desinficeras innan provet tas. 

Mjölkprovet bör förvaras kylt tills det undersöks för förekomst av växt av bakterier genom odling eller förekomst av bakterie-DNA med PCR-teknik. 

I dagsläget finns inget sätt att "vid kon" ta reda på om det finns bakterier i mjölken och i så fall vilka bakterier. Förr fanns ett test som på 15 minuter kunde upptäcka om så kallade gram-negativa bakterier (till exempel Escherichia coli) fanns i mjölken eller inte men detta test finns inte längre tillgängligt.  

Mjölkprovtagning
Mjölkprovtagning. Bild: Åsa Lundberg, Växa Sverige.

Juverportalen i samarbete med