Spendopp – det viktigaste för celltalet

Spendoppning efter mjölkning är den viktigaste förebyggande åtgärden för att hålla celltalet nere och förebygga mastit. Medlet dödar bakterier som kan ha överförts under mjölkningen och kan samtidigt hålla spenhuden mjuk, så att bakterier får svårare att fästa.
Bakgrund
Spendoppning efter mjölkning är en central rutin inom svensk mjölkproduktion för att skydda kor mot juverinfektioner. Forskning visar tydligt att spendoppning hänger ihop med lägre celltal. Det är faktiskt den enskilt viktigaste åtgärden för att hålla celltalet nere i en besättning. I Sverige används ordet ”spendopp” oavsett om det är dopp eller spray.
Så skyddar spendopp
När spenarna doppas efter mjölkning används medel som både dödar bakterier och håller spenhuden mjuk och hel. Sprickfri hud gör det svårare för bakterier att få fäste.
Under själva mjölkningen kan bakterier från tidigare kor fastna i spengummi eller på maskindelar. Dessa kan sedan föras över till nästa ko och orsaka infektion i juvret. Ett spendopp efter mjölkningen tar död på de bakterier som kan ha följt med. En del produkter innehåller också skydd mot sol och medel som håller insekter borta.
Välj spendopp utifrån bakterier i besättningen
Olika bakterier reagerar olika på spendopp. Vilken bakterieflora du har på gården bör därför styra valet av spendopp:
- Vid smittsamma bakterier är den bakteriedödande effekten viktigast för att minimera smittspridning i samband med mjölkning. Bra alternativ är jodpreparat (0,5–1 procent), klorhexidin eller kombinationer som mjölksyra/salicylsyra eller glykolsyra/salicylsyra. Andel fritt jod i ett jodbaserat spendopp har förmodligen betydelse för hur väl de preparatet fungerar.
- Vid miljöbakterier spelar hudvårdande egenskaper större roll för att stärka spenens eget försvar. Barriärdopp kan också ge ett förlängt skydd mot bakterier som når spenen mellan mjölkningar. Kombinationer som mjölksyra/salicylsyra eller mjölksyra/klorhexidin har visat god effekt mot bland annat Str. uberis, E. coli och NAS.
Spendopp finns i många varianter och kan skilja sig åt både i innehåll och i hur de fungerar. Läs mer om olika typer av spendopp här [intern länk].
Bättre effekt på smittsamma bakterier
Effekten av spendopp på besättningens juverhälsa är generellt bättre om smittsamma bakterier (som Staph. aureus, Str. agalactiae och M. bovis) är vanliga än på miljöbakterier (som E. coli, Str. uberis och Str. dysgalactiae). Även NAS (non-aureus stafylokocker) är ofta lite mer motståndskraftiga.
Spendoppningsmedel måste vara godkända av Kemikalieinspektionen för att få säljas eller användas i Sverige. Det kan finnas ytterligare regler att följa kring vilka spendopp som får eller inte får användas, från till exempel mejeri, branschöverenskommelser eller inom olika certifieringar.

Verksamma ämnen i spendopp
Läs mer
Olika typer av spendopp [intern länk]
Så här gör du - spendopp [intern länk]