Slakt på gård

Det finns vissa möjligheter att slakta djur på plats i besättningen, både vid akuta olyckor och planerat. På så sätt kan djur bli livsmedel och ge intäkter trots att de till exempel inte hade kunnat transporterats in till ett slakteri, i stället för att avlivas och destrueras. Utöver sådan slakt har du alltid möjlighet att slakta upp ett djur för privat bruk. 

Nötkreatur tittar nyfiket mot kameran
Bild: Lars Angantyr

Akut slakt på gård vid en olycka – nödslakt

Ett djur som råkat ut för en olycka kan nödslaktas på plats i besättningen, om det i övrigt är friskt. Det kan till exempel handla om ett djur som brutit benet, fått ett sår eller trampat av sig en spene. Djur som inte kan föda eller som varit halta i flera dagar täcks inte av reglerna för nödslakt eftersom det inte handlar om en akut olycka, men kan slaktas upp hemma för privat bruk. 

Det går inte att vänta med nödslakt utan det måste ske snabbt på grund av djurskyddsskäl.  För att kunna nödslakta ett djur behöver du skyndsamt kontakta:

  • En veterinär, som behöver komma ut och besikta djuret innan slakt, och skriva ett nödslaktsintyg.
  • Ett slakteri som behöver komma ut och avliva och avbloda djuret innan de tar in det till slakteriet för vidare uppslaktning. I praktiken behöver det därför vara ett slakteri i närheten. 

Det finns ett 30-tal slakterier runt om i Sverige som är godkända för att få nödslakta, och ungefär 100 djur nödslaktas varje år, framför allt nötkreatur. 

Om du är intresserad att kunna nödslakta kan du fråga lokala slakterier i förväg om de kan utföra och är godkända för nödslakt. Då vet du vilka möjligheter som finns när olyckan väl är framme. Du kan också i förväg ta reda på vad kostnaden för både veterinärbesök och slakt, för att kunna ta lönsamma beslut.

Planerad slakt på gård

Det är sedan 2021 tillåtet att slakta djur på plats i besättningen. Det kan vara vilka individer som helst men max tre nötkreatur, sex grisar eller nio får/lamm vid samma tillfälle. Det kan alltså vara både helt vanliga djur, eller sådana som inte skulle kunna transporteras in till slakteri, som halta eller högdräktiga djur, eller grisar med stora bråck. Precis som vid vanlig slakt ska en officiell veterinär från Livsmedelsverket besikta djuren innan slakt, och slakteriet behöver komma ut för att avliva och avbloda djuret innan de tar in det till slakteriet för vidare uppslaktning. I praktiken behöver det alltså vara ett slakteri i närheten.

Om du är intresserad av att planerat kunna slakta djur på gård behöver du kontakta lokala slakterier. Det finns enstaka småskaliga slakterier som är godkända för den här typen av slakt. Du kan också kontakta Livsmedelsverket (till exempel per mejl på livsmedelsverket@slv.se) och fråga vilka som är godkända just nu. För att sen kunna sätta igång behöver du:

  • En överenskommelse med slakteriet, till exempel om rutiner vid slakten och att platsen är lämplig för slakt. Se Livsmedelsverkets hemsida (längst ner under läs mer) kring vad mer som ska ingå.  
  • Meddela Livsmedelsverket om överenskommelsen i god tid innan slakt

Du behöver ha en bra dialog med slakteriet kring hur slakten ska planeras eftersom de behöver informera Livsmedelsverket så de kan besikta djuren innan slakt. Mindre slakteri behöver till exempel anmäla senast tio arbetsdagar innan önskad dag för besiktning och större slakteri innan året börjar. Det går dock att ändra eller avboka planerad besiktning minst fem respektive två arbetsdagar innan.  Du kan också i förväg fråga slakteriet om kostnaden för planerad slakt på gård, för att kunna ta lönsamma beslut.

Relevant lagstiftning

1
Livsmedelsverkets föreskrifter om planering av besiktning före och efter slakt (LIVSFS 2021:9)
2
Lagstiftning kring nödslakt och slakt på gård finns i Europaparlamentets och rådet förordning (EG) nr 853/2004, i bilaga III, avsnitt I, kapitel VI och VIa