Framgångsrikt mjölkföretagande med färre kor
Att ha en mindre besättning är ofta en väl genomtänkt strategi och det finns flera fördelar men också utmaningar med att ha färre kor. Under ett lunchseminarium arrangerat av Lisa Ekman (Växa och SLU), fick deltagarna höra om ett snart avslutat forskningsprojekt och fick inspiration från två lantbrukare som med olika strategier lyckas med en liten besättning.
Forskningsprojektet ” Mindre mjölkbesättningars roll i en robust och hållbar svensk mjölkproduktion” har bland annat slagit fast att mjölkproducenter med mindre besättningar (färre än 75 kor) ofta har gjort ett aktivt val med flera fördelar. Det handlar inte om bakåtsträvande gårdar som inte hängt med i utvecklingen.
Samtidigt har antalet mindre gårdar minskat kraftigt, med utmaningar som ekonomiska förutsättningar, arbetsmiljö och investeringssvårigheter. Projektet har tagit fram ett policy brief med förslag till beslutsfattare om rekommendationer för att förbättra förutsättningarna för mindre mjölkbesättningar, till exempel genom förändrade investeringsstöd utan att behöva utöka besättningen, och statligt subventionerade avbytare.
Seminariet gav också inspiration från två mindre mjölkgårdar med helt olika strategier;
Emil Henrysson i Skåne, utsedd till Årets Mjölkbonde 2025, framhöll vikten av att minimera sina kostnader. Exempel på smarta lösningar var en enkel utfodring med hela rundbalar, utöver kraftfoderstationer, och att ha kvar rörmjölkning i delar av stallet för att minska risk och öka flexibilitet kring roboten. Andra framgångsfaktorer Emil lyfte fram var vikten av att ha ett bra nätverk omkring sig, och att ha koll på affärsplanen innan diskussion med banken. Emil jobbar utifrån målsättningen att med en rimlig arbetsinsats kunna driva ett välskött och lönsamt mjölkföretag.
Ida Oderstål i Vilhelmina presenterade hur de, utan tidigare koppling till lantbruk, byggt upp en verksamhet med många ben – mjölk, kött, ägg, egen gårdsbutik och mejeri samt entreprenadfirma. Hon visade deras resa från enstaka kor till uppbundet och slutligen lösdrift med en enkel stallkonstruktion med kompostbädd. Gården fokuserade på sin egen nisch med lokalproducerat, djuromsorg, öppenhet och samhällsansvar.
Läs mer
Kontakta lisa.ekman@vxa.se om ni vill ta del av webinariet i efterhand.
Resultaten från forskningsprojektet ” Mindre mjölkbesättningars roll i en robust och hållbar svensk mjölkproduktion” kommer inom kort kunna läsas i tidningen Husdjur och som en mer omfattande rapport hos finansiären Stiftelsen Lantbruksforskning.
SLU Future Food. Robusta små mjölkgårdar – i hela Sverige i både freds- och kri(g)stid. Policy brief.
Mer kunskap om Kompoststall