Allt börjar med tankesättet

Utifrån devisen att hjälpa korna att producera så bra som möjligt har Svante och Hanna Ralsgård i norra Skåne med konsekvent arbete lyft både hållbarhet, mjölkavkastning och lönsamhet. Artikeln är en del av en digital stallvandring om hållbara kor och att minska andelen kadaver hos Svante och Hanna Ralsgård i norra Skåne

Lantbrukarpar i mjölkkostall
Bild: Lasse Angantyr

– I grund och botten handlar det om lönsamhet, berättar Hanna, att djuren ska producera länge och bra och ge intäkter i stället för kostnader när de lämnar gården. Bristen på egenodlat foder har också varit en drivande faktor i arbetet att ha färre men hållbara djur på gården.   

Ralsgårds fokus ligger på förebyggande arbete under devisen att hjälpa korna att producera så bra som möjligt, att det är upp till dem att ge korna rätt förutsättningar.  

– Vi har inställningen att allt går att förbättra, och försöker lösa grundproblemet i stället för att lappa och laga, säger Svante. Samtidigt har det inte varit en rak väg i förbättringsarbetet utan de har fått prova sig fram, testa, utvärdera och justera. De använder sig till exempel av statistik i systemet Top Cow och endagars foderkontroller med hjälp av foderrådgivaren. Varje förändring är noga genomtänkt och görs konsekvent, även under stressiga perioder, och under en tillräckligt lång period för att kunna utvärderas, vilket kan handla om månader eller år.  

– Det är lätt att ge upp om en förändring inte ger resultat snabbt nog, men det gäller att vara ihärdig, tro på det man gör och sen njuta av resultatet, säger Hanna. 

Det har dock inte alltid varit fokus på att underlätta för korna. Svante lyfter fram att det till stor del är Hannas förtjänst att han har ändrat tankesätt, och kunnat se att mjukare värden, djurhälsa och djurvälfärd är ett bättre sätt att få en lönsam mjölkproduktion än ”ju fler djur desto bättre”.  

– Det är dessutom mycket roligare att jobba med friska kor! 

Även om förbättringsarbetet aldrig är färdigt på Ralsgård tycker de att de hittat rätt i de stora dragen och jobbar numera mer med mindre ändringar.  

– De mjölkande korna är som ett självspelande piano och vi lägger i stället mer tid på rutiner för att få robusta kalvar och ungdjur, och utvilade sinkor redo för nästa laktation, säger Svante.  

Hela stallvandringen hittar du här