Grisens miljö - stalltemperatur
För att grisen ska ges förutsättningar för att producera – oavsett om det är i grisningsavdelningen, slaktgrisstallet eller däremellan, måste miljön vara optimal för grisens termiska komfort. Det uppnås med rätt temperatur, luftflöde, luftfuktighet och kontroll över luftföroreningar i stallet.

Temperatur i grisstallar
I djurskyddsföreskrifterna beskrivs en ”termoneutral zon” där djuren kan upprätthålla sin värmebalans. Den termoneutrala zonen har en lägre och högre temperaturgräns. Det finns en rad faktorer som påverkar den optimala temperaturen i stallet. Dessa är:
- Ålder och vikt hos olika djurkategorier
- Hur utfodringen ser ut
- Luftflöde
- Liggytor och golvtyper
- Luftfuktighet
- Användning av strö
- Hälsa
- Beläggning av djur
För att hantera ytterligheter av temperaturer anpassas ventilationen och värmesystemet i stallarna. Värmesystemet kan kompletteras med anordningar för att tillföra ytterligare värme som tak och värmelampor över smågrishörnan. För att sänka temperaturen i slaktgrisstallar under den varma årstiden kan dusch- och sprinklersystem installeras i taket för att kyla grisarna.
Rekommenderade temperaturintervall för olika djurkategorier:
Djurkategori | Temperatur °C |
---|---|
Dräktiga suggor, isolerad avdelning | 15 – 20 |
Digivande suggor | 18 – 20 |
Smågrisar | 32 – 33 |
Tillväxtgrisar, nyavvanda | 24 |
Slaktgrisar, insättning | 22 – 24 |
Slaktgrisar, full fodergiva | 16 |
Temperaturens påverkan på produktionen
För låg eller för hög temperatur påverkar produktionen, några exempel nedan.
För låg temperatur:
- Smågrisar lägger sig nära suggan för att hålla värmen och blir mindre rörliga vid låga temperaturer. Detta innebär en ökad risk för att smågrisarna blir ihjälklämda och smågrisdödligheten ökar.
- Grisarna lägger sig i högar på golvet. Mer energi går åt/ ämnesomsättningen ökar för att bibehålla kroppstemperaturen. Detta kan innebära lägre tillväxt och foderutnyttjandet blir sämre, vilket potentiellt medför högre foderkostnader.
- Avvänjningsgrisar kan hamna i negativ energibalans under de första dagarna efter avvänjning vilket medför en ökad nedbrytning av underhudsfett. Ökade värmeförluster kan leda till köldstress och avvänjningsdiarré, vilket i sin tur påverkar tillväxten.
För hög temperatur
- Grisarna gödslar på liggytan och ligger på gödselytan (”vänder boxarna”) och grisarna blir smutsiga. Grisar har inga svettkörtlar och kan därmed inte göra sig av med överskottsvärme och därför söker de kyla på till exempel spalten. Detta kan medföra minskat foderupptag och eventuellt lägre daglig tillväxt.
Om luftkvalitet och flöden i grisstallar – läs mer här
Verktyg för kontroll av klimatet i grisstallar
För kontroll av temperatur i grisens miljö används en termometer eller en IR termometer. Viktigt vid användningen av dessa är att mätningarna sker där grisarna befinner sig.
Greppa Näringen erbjuder rådgivning om gårdens stallmiljö och klimat för att skapa en optimal stallmiljö. Läs mer här: Stallmiljö och yttre miljö - Greppa