Råmjölk livsviktig för smågrisen

Smågrisens intag av råmjölk är avgörande för immunförsvar, överlevnad, hälsa och tillväxt. Att ta hänsyn till fysiologiska faktorer hos både sugga och smågrisar samt att skapa en optimal närmiljö under smågrisarnas första levnadsdygn skapar goda förutsättningar för smågrisens fortsatta produktiva liv.

Diande grisar
Bild: Lasse Angantyr

Lyssna på artikeln

Råmjölk livsviktig för smågrisen.

Råmjölken är väldigt viktig för den nyfödda grisens immunförsvar. Smågrisen föds utan antikroppar och är därför beroende av antikroppar från råmjölken innan den börjar producera egna.   

Vad är råmjölk?

Råmjölken är den första mjölken suggan producerar under första dygnet efter grisningen. Råmjölken innehåller förutom antikroppar mer vitaminer, energi och tillväxtfaktorer i jämförelse med den mjölken som produceras senare. 

Vikten av råmjölk under första levnadsdygnet

Vikten av att smågrisen får i sig råmjölk och antikroppar kort efter grisning beror på en rad fysiologiska faktorer:

  • Smågrisarna föds helt utan antikroppar och med ett outvecklat immunförsvar. Moderkakan för inte över några antikroppar till smågrisarna under fostertiden
  • Smågrisen tar upp antikroppar från råmjölken genom tarmslemhinnan. Cirka ett till ett och ett och ett halvt dygn efter födseln stängs tarmslemhinnan och smågrisen kan inte ta upp fler antikroppar
  • Antikroppar i suggans mjölk minskar redan sex timmar efter grisning

Tillväxt och motståndskraft

Råmjölken påverkar tillväxten hos smågrisarna, oavsett födelsevikt. En mindre omfattande studie visar att det kan finnas en koppling mellan intaget av råmjölk och tillväxt – smågrisar som tillgodosett sig mer råmjölk har bättre tillväxt än de som fått en mindre mängd. Därför är det av stor vikt att se till att råmjölksintaget är jämnt fördelat i hela kullen. Tillväxtfaktorerna i råmjölken påverkar även utvecklingen av tarmkanalen, vilket på sikt påverkar motståndskraft mot bland annat diarrésjukdomar. 

Närmiljön

Vilka antikroppar som suggan producerar och smågrisen får i sig via råmjölken, och därmed får skydd för, beror på vilka smittämnen hon har i sin närmiljö. Inköpt rekrytering behöver därför tid i besättningens miljö för att kunna producera gårdsrelevanta antikroppar. Smågrisar föds dessutom med en helt steril tarmkanal vilket gör att tarmfloran också utvecklas under de första levnadsdygnen. Bakterierna som växer i tarmfloran kommer från smågrisens närmiljö.

Skiftesdigivning och stressfri miljö för att säkra intaget

Under första dygnet smågrisarna diar byts råmjölken allt eftersom ut mot vanlig mjölk. Därför är det viktigt att se till att sent födda och grisar som av olika anledningar tar längre tid på sig att ta sig till juvret får dia innan mjölken blir för utspädd. För att säkra intaget utan konkurrens mellan smågrisar kan skiftesdigivning tillämpas genom att under korta stunder stänga in en del av kullen för att låta den andra dia.

När digivningen etableras är det viktigt att suggorna får vistas i en lugn miljö och inte utsättas för stress. Ljudnivån bör vara låg för att smågrisarna ska höra suggans signaler för nedsläpp av mjölken. Nedsläppet av mjölk är kort och avbryts det innan det kommit i gång kan det dröja upp till en timme innan nästa tillfälle. Suggan med smågrisar bör därmed lämnas ostörda i så stor utsträckning som möjligt för att ge bästa förutsättningar nedsläpp med jämna intervaller.

För att säkra att alla smågrisar fått råmjölk bör kullutjämning ske först under andra levnadsdygnet.

Checklista råmjölk

  1. Alla smågrisar måste få i sig råmjölk under första levnadsdygnet!
  2. Utför skiftesdigivning under första dygnet – ett högt intag i hela kullen kan ge bättre förutsättningar för tillväxt
  3. Se till att både sugga och smågrisar har en stressfri miljö för optimalt mjölknedsläpp och -intag
  4. Utför eventuell kullutjämning först under andra levnadsdygnet för att smågrisarna ska ha hunnit få i sig råmjölk
  5. Ge inte smågrisarna någon annan föda innan de fått i sig råmjölk. Tarmväggens öppningar börjar stängas när första födan är konsumerad

Läs mer här

Grisföretagaren; Råmjölk gör grisen stark från start. Rebecka Westin, SLU och Gård & Djurhälsan; 2019

Elin Skans; Råmjölkskvalité hos sugga - Inverkan på smågrisdödlighet och tillväxt (Självständigt arbete i veterinärmedicin), SLU; 2023

Gård & Djurhälsan; Tarmens utveckling hos den nyfödda grisen. Johanna Fjelkner, Gård & Djurhälsan; 2015

Ämnesord