Faktorer som påverkar foderintaget

Foder är en av de största kostnaderna inom grisproduktionen. Det finns pengar att spara genom att ta hänsyn till faktorer som påverkar foderintag. Olika faktorer påverkar olika besättningar, och att göra en plan tillsammans med rådgivare eller veterinär kan leda till förbättringar inom besättningen.

Foderintaget påverkas av flera olika faktorer samtidigt men exempel på några av dem listade nedan.

Boxens och trågets placering och utformningOm det ges goda förutsättningar för alla grisar att äta samtidigt i en box (givet att minsta mått inom lagkrav uppnåtts) ges bättre förutsättningar för ett jämt foderintag.
Sociala faktorerAtt blanda grisar kan innebära ett minskat foderintag.
StallmiljöEn högre temperatur i slaktgrisstallar tenderar till ett minskat foderintag och därmed en minskad tillväxt och vid en lägre temperatur går en större del av fodret till underhåll i stället för tillväxt. Rekommenderade temperaturintervall för olika djurkategorier – läs mer i artikeln ”Grisens miljö – stalltemperatur”.
FysiologiFodrets sammansättning påverkar den fysiologiska kapaciteten för foderintag.
VattentillförselMinskad vattentillförsel kan leda till minskat foderintag.
HälsaEn frisk gris har genom större aptit och goda förutsättningar ett större foderintag.
Ålder och viktI takt med att grisarna växer ökar dess underhållsbehov. Behovet för näringsämnen/ kg tillväxt är konstant men det totala behovet är större med ökad vikt och därmed ökar behovet av ett större foderintag.
GenetikGrisar som selekteras för en högre tillväxthastighet har ett högre foderintag.