Utblick Irland – inspirerande kunskapsförmedling till får och lammproducenter

Att besöka Teagasc sheep research centre är inspirerande Den statliga organisationen har en kunskapsförmedling som fungerar. Teagasc integrerar forskning, rådgivning och utbildning och riktar verksamheten mot de verkliga utmaningarna som får- och lammproducenter möter varje dag. 

 

får i flock på bete
Fotograf: Elisabeth O´Hara

Sveriges och Irlands agrara förutsättningar för får- och lammproduktion är rätt lika. Grovfoderproduktionen är basen till dessa små idisslare, både bete och skörd av vallväxter. Irlands betessäsong är längre, från mars till oktober/november, som med Sveriges kortare betesperiod kompenseras med skördat vallfoder. Så i båda länderna finns mycket kunskap om hur ett bra grovfoder odlas. Vi kan också lära av varandra då Irland är bra på att producera lammkött på bete och Sverige på skördat grovfoder.

Familjejordbruk dominerar på Irland precis som i Sverige. De flesta irländska lantbrukarna med får och lammproduktion är, precis som i Sverige, deltidsföretagare. Ofta i kombination med nötköttsproduktion. En genomsnittlig irländsk gård har drygt hundra tackor medan en svensk fårgård i genomsnitt har 30 tackor. Samtidigt produceras något fler lamm per tacka i Sverige jämfört med Irland.

Trots dessa likheter finns skillnader. Irland producerar lammkött motsvarande 350 procent av sin självförsörjningsgrad och exporten säljs främst till andra EU-länder men också till andra delar av världen. Sverige är å andra sidan långt ifrån självförsörjande. Mindre än en tredjedel av lammköttet vi äter är svenskt, trots att efterfrågan på svenskt lammkött är större än utbudet. Det är här Irland inspirerar med ett av sina identifierade fokusområden. Irland lyfter fram lantbruket som en viktig resurs för ekonomisk, miljömässig och social hållbarhet och kunskapsförmedling riktar sig mot lantbrukare. 

Den statliga organisationen Teagasc ansvarar för forskning, rådgivning och utbildning. Teagasc har byggt ett system för ny kunskap som aktivt förmedlas till rådgivare och vidare till lantbrukare. Det sker genom specialiserade fårexperter som stöttar rådgivare i att lösa problem, årliga fortbildningsdagar, gårdsbesök och diskussionsgrupper samt riktade insatser i branschmedia. Det är praktiskt, konkret och tillgängligt för alla rådgivare och lantbrukare.

Det mest inspirerande är Teagasc långsiktiga satsning  BETTER farm sheep programme, eftersom verklig förändring tar tid. Lantbrukare med får och lammproduktion över hela landet – oavsett fårras, mark, klimat, företagsstruktur eller besättningsstorlek – får stöd av fårexpert och fårrådgivare att utveckla sitt företag under 5–7 års tid. Lantbrukare väljs ut utifrån intresse att utveckla företaget och lönsamhet. Vid start gör lantbrukaren en detaljerad flerårig plan för den förändring hen önskar göra. Lantbrukarens gård blir också en mötesplats för andra lantbrukare som vill ta del av förändringsresan och inspireras att göra egna förändringar. En förändring tar tid och behöver ta tid för att lantbrukaren ska uppleva resan och se resultat. Det ger motivation att fortsätta.

Det här skulle vi också kunna göra för får och lammproducenter i Sverige. Låt oss hitta former för långsiktig samverkan kring kunskapsförmedling, vi aktörer som har detta uppdrag - från forskning och rådgivning till utbildning. Låt oss börja nu.

 

 

 

Teagash BETTER farm sheep program

Ämnesord