Hur producerar vi kött av högsta kvalitet?
KUNSKAP, PRODUKTION OCH FRAMTIDENS KRAV
Efter många år i forskningens tjänst har nu Anders Karlsson, Sveriges ende professor i köttvetenskap, gått i pension. Detta vill vi uppmärksamma med en eftermiddag i köttets tecken.
Vad påverkar köttets smak, mörhet och hållbarhet? Från foderval och djurvälfärd till hantering och slakt – varje steg i kedjan spelar roll. Välkommen till ett möte där vi lyfter den senaste forskningen och ger praktiska insikter om köttets ätkvalitet, hållbar produktion och vad som efterfrågas på morgondagens köttmarknad.
Evenemanget är kostnadsfritt och arrangeras av SLU och Agroväst Gröna Möten. Evenemanget vänder sig till lantbruksföretagare, köttproducenter, rådgivare och studenter. Vid frågor kontakta madeleine.vendel@agrovast.se. Information sänds ut dagen innan som evenemanget är till den mailadress du anger. Viktigt att du anmäler dig senast 30 oktober via www.gronamoten.se. Varmt välkommen!
After many years in the service of research, Anders Karlsson, Sweden’s only professor of meat science, has now retired. We want to mark this occasion with an afternoon dedicated to meat.
From feed and animal welfare to handling and slaughter – every step in the chain matters. Welcome to a meeting where we highlight the latest research on eating quality of meat, sustainable production, and future demands of meat.
The event is free of charge and is organised by SLU and Agroväst Gröna Möten. The event is aimed at agricultural entrepreneurs, meat producers, advisors, and students. If you have any questions, please contact madeleine.vendel@agrovast.se. Information will be sent out the day before the event to the email address you provide. It is important that you register by 30 October via www.gronamoten.se. You are warmly welcome!
Program
12.00 Registration, mingling and lunch
Agroväst Gröna möten offers food
13.00 Welcome
Madeleine Vendel, Agroväst Gröna möten, welcomes everyone and hands over to today’s moderator Katarina Arvidsson Segerkvist.
13.10 From farm to fork – collaboration for meat quality
Katarina Arvidsson Segerkvist, SLU
13.25 Assessing Meat Quality in Fish: Slaughter Effects and Species Differences
Ulla Saarinen, SLU
13.45 Exploring the economic effects of animal welfare in cattle and pigs at slaughter
Josefine Jerlström, SLU
14.05 Deciphering PSE-like Zones – A rising Meat Quality concern
Qasim Mashood, SLU
14.25 Kaffe
14.45 Cultivated muscle cells - possible meat for the future
Margrethe Therkildsen, Aarhus University
15.15 Down the memory lane
Bo Ekstrand, Bioconsult
15.40 From a meat scientist’s perspective
Anders Karlsson, SLU
16.00 Avslut