Vatten till får
Vatten är livsnödvändigt för fårens underhåll och produktion, och brist på vatten eller vatten med dålig kvalitet kan snabbt leda till allvarliga hälso- och produktionsstörningar.
Fårens vattenbehov
- Fåren ska ha tillgång till tillräckliga mängder vatten av god kvalitet, helst av samma kvalitet som vårt dricksvatten.
- Fåren ska kunna dricka vatten minst två gånger per dygn, men fri tillgång till vatten rekommenderas.
- Minst 1 dricksplats till 15 tackor av mjölkras eller 1 dricksplats per 30 djur för övriga får.
- Fårens vattenbehov kan variera kraftigt, men ett riktvärde är ca 3,5-4,0 l per kg torrsubstans i fodret
- Vattenflödet bör vara 3-4 l per minut. Kontrollera hela anläggningens kapacitet då behoven kan öka till exempel vid varma dagar.
System för vatten
- Fåren kan dricka ur kar, vattenkopp eller nippel.
- I lamningsboxar används ofta spannar. Bör monteras högt i spannhållare så inga lamm förolyckas.
- I oisolerade stallar krävs det ett frostskyddat system, exempelvis;
-Eluppvärmda vattenkoppar
-Värmekabelsystem, ofta i system med eluppvärmda vattenkoppar
-Elpatron och cirkulerande vatten
-Isolerade baljor med termostat
- På betet bör det tas en analys på dricksvattnet, speciellt viktigt om fåren dricker vid öppet vatten eller i vattendrag.
- Kolla med kommun eller länsstyrelse om det finns betesmarker med misstänkt förekomst av PFAS hos dig. Undvik att beta dessa eller åtminstone stängsla bort vattenstället och ge annat dricksvatten.
- Ute på betet är vattenkar en fördel, då flera får kan dricka samtidigt. Karen kräver daglig rengöring.
Vad påverkar fårens vattenbehov
- Fårens produktion och produktionsstadium, en lakterande tacka behöver mycket vatten för att kunna producera mjölk.
- Får på bete kan ofta få en stor del av sitt vattenbehov täckt från betesgräset, men ska ändå erbjudas friskt vatten på betet.
- Förekommer det algblomning i vattendrag på betet, så ska fåren stängas bort direkt från vattenstället och erbjudas annat vatten i kar eller kopp.
- Fåren kan dricka bräckt vatten då de vanligtvis är toleranta mot höga salthalter. Om salthalten är över 7 promille ska fåren erbjudas friskt dricksvatten.
Vilka krav ska du ställa på fårens vatten?
- Dricksvatten ska ha en sådan bakteriologisk och kemisk kvalitet så att det inte påverkar fårens hälsa negativt. Två faktorer som påverkar starkt hur mycket djuren dricker är vattnets lukt och smak.
- När det gäller den hygieniska kvaliteten kan mikrobiologiska föroreningar orsaka mycket störningar i produktionen och till och med dödsfall. Idisslare är känsligare för störningar än enkelmagade djur då våmmens pH runt 7 är gynnsamt för mikroorganismerna. Mest känsliga är de unga lammen.
- pH-värdet i vattnet bör vara mellan 7,5-9.
- Vid ett lågt pH, (pH <7) finns risk att koppar kan lösas ut från vattenledningssystemet och fåren är känsliga för höga nivåer av koppar. Speciellt utsatta är tackor som har lammat eftersom de dricker mycket vatten.
- Misstänker du dåligt vatten, ta kontakt med ett ackrediterat laboratorium och diskutera med dem om val av lämpliga analyser samt hur provtagningen ska göras.
- Vattenprovet tar du där fåren dricker.
- Vanligtvis får du ett skriftligt svar, men är vattnet av dålig kvalitet och hälsovådligt så brukar laboratoriet ringa dig direkt. Diskutera vilka åtgärder du kan göra.
- Analysera vattnet helst en gång per år för att säkerställa att det inte innehåller skadliga nivåer av föroreningar.
Texten är skriven av Ingela Löfqvist på Hushållningssällskapet på uppdrag av Kunskapsnav Animalieproduktion.
Läs mer:
Vatten till husdjur; Jordbruksinformation 13-1999
Vattenförsörjning till djurhållning; Jordbruksverket 2025; OVR:721
Lindgren, H; 2004; SLU Exjobb 2004:36; Vattenbehov och system för vattentilldelning till nyavvanda grisar
Vatten till djur; SVA https://www.sva.se/produktionsdjur/notkreatur/sakert-foder-och-vatten/vatten-till-djur
Hushållningssällskapet, Gradvis.se; 2020; Vattenbesparande åtgärder https://media1.gradvis.se/2020/12/Faktablad11-Vattenbesparande-atgarder.pdf
Hushållningssällskapet, Gradvis.se; 2024; I ett klimat under förändring
https://media1.gradvis.se/2024/03/GRADVIS-Rapport-Lantbruksdjur_2024-FINAL1.pdf
Hygienboken https://www.gardochdjurhalsan.se/wp-content/uploads/2024/01/P249-Hygienhandboken-2024_v20_link_web.pdf
Livsmedelsverkets föreskrifter om dricksvatten; LIVSFS 2022:12; https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/om-oss/lagstiftning/dricksvatten---naturl-mineralv---kallv/livsfs-2022-12_web_t.pdf
SLV. Statens livsmedelsverks författningssamling. 1993:35. Livsmedelsverkets kungörelse om vatten.
Kemikalieinspektions Guide för ansvar, kontroll och hantering av PFAS ; 2025 https://www.kemi.se/hallbarhet/amnen-och-material/pfas/guide-for-ansvar-kontroll-och-hantering-av-pfas
Eurofins, 2025; Förklaring till analysresultaten.
Linn, J.G., Plegger, S.D., Otterby, D.E. & Hansen, S.A. 1987. Water: Quality and importance of in dairy and beef production, Dept. Animal Sci., Univ. Minnesota
NAS.1974. Nutrient and toxic substances in water for livestock and poultry. A Report of the Subcommittee on Nutrient and Toxic Elements in Water. National Res. Council, National Academy of Sciences. Washington. 93 pp
Spörndly, R. (ref.) 1995. Fodertabeller för idisslare. Rapport 235, Inst. för husdjur